Kirjoittaja Erkki Lähde on metsänhoidon emeritusprofessori ja Silva ry:n kunniapuheenjohtaja Hyvinkäältä. Tekjsti on julkaistu myös Helsingin Sanomissa.
Ensimmäinen valtakunnallinen puuvarojen inventointi (VMI) osoitti yli sata vuotta sitten, minkälaisia luonnonmetsät Suomessa ovat. Edustavassa inventoinnissa todettiin,että kaksi kolmasosaa metsistä oli luonnontilaisia – niiden kerrottiin olevan kirveellä koskemattomia.
Kaikki nämä ja käsitellytkin puustot olivat erirakenteisia, useimmat jatkuvarakenteisia, joissa pieniä puita oli eniten. Puiden määrä pieneni koon ja iän suuretessa. Tämä tulos kuitenkin julkaistiin vasta 70 vuotta myöhemmin (1991) meidän metsänhoidon tutkijoiden toimesta.
Jatkuvan kasvatuksen mallin otimme 1980-luvun alussa nimenomaan luonnontilaisista metsistä. Niiden toimivuutta luonto oli siten tutkinut ja testannut satoja vuosia. Aidon jatkuvan kasvatuksen kenttäkokeet ja noin kymmenen vuoden välein toistetut inventoinnit osoittavat, että puusto kasvaa 10–30 prosenttia enemmän kuin nykykäytännössä eli jaksollisessa, puupeltomaisessa kasvatuksessa. Samalla ne sitovat enemmän hiiltä, tuottavat enemmän arvokasta tukkipuuta eli rahaa metsänomistajalle.
Jatkuvan kasvatuksen metsät ovat myös koko ajan käyttökelpoisia puun tuotannon lisäksi muihin käyttötarpeisiin. Ne säilyttävät metsän olosuhteet kelvollisina kaikille metsälajeille. Ne eivät aiheuta avohakkuiden, muokkausten ja pienien puiden hakkuun tavoin luontokatoa. Soilla jatkuvalla kasvatuksella vältyttäisiin vesien ja ilman ojituksella pilaamiselta.
Jos todella halutaan ennallistaa yksitoikkoisia puupeltoja, on siirryttävä käyttämään aitoa jatkuvaa kasvatusta. Jotta ei tuotettaisi lisää ennallistettavaa, jatkuvaa kasvatusta tulisi käyttää kaikissa hakattavissa kohteissa. Tilanne on muun muassa sillä tavalla erikoinen, että näin ennallistettujen metsien hoito olisi tuottavampaa ja ympäristön kannaltakaikin tavoin edullisempaa kuin jatkaa puupeltojen tekemistä.
Erkki Lähde, metsänhoidon emeritusprofessori,Hyvinkää.
Jos todella halutaan ennallistaa yksitoikkoisia puupeltoja, on siirryttävä käyttämään aitoa jatkuvaa kasvatusta.
Uudistavaa tietoa ja toimintaa metsänomistajille -valmisteluhankkeen tavoitteena on metsätalouden harjoittaminen luonnon kantokyvyn rajoissa
Perinnerakentamiseen erikoistunut arkkitehtitoimisto Livady Oy tarvitsee laatupuuta monenlaisiin vaativiin kohteisiin.
Muuttamalla metsätalouden käytäntöjä voidaan vähentää vesistöhaittoja merkittävästi, kertoo tutkija Mika Nieminen.