20.4.2023

Uusi opas jatkuvasta kasvatuksesta julkaistu!

Kiivaan metsäkeskustelun keskellä on tarvetta ymmärrettävälle tiedolle aidosti kestävästä metsien käsittelystä. Uunituore, palkittujen tietokirjailijoiden Pekka Juntin ja Anna Ruohosen kirjoittama Muuttuva metsä – opas jatkuvaan kasvatukseen (Like) vastaa hyvin tähän tarpeeseen.

Kirja kokoaa tutkittua tietoa metsän jatkuvasta kasvatuksesta selkeään muotoon. Se auttaa metsänomistajia tekemään perusteltuja, omiin arvoihin ja tavoitteisiin perustuvia päätöksiä omissa metsissään. Opas on mukavasti luettava tietopaketti kenelle tahansa aiheesta kiinnostuneelle – myös ilman aiempaa metsänhoidon tuntemusta.

Metsän kasvatus jatkuvapeitteisenä tuli käytännössä mahdolliseksi Suomessa vuonna 2014 metsälain muuttuessa. Siitä lähtien kiinnostus menetelmään on kasvanut. Jatkuvassa kasvatuksessa metsä säilyy metsänä ilman avohakkuiden tuomia katkoksia myös silloin, kun metsänomistaja haluaa metsästään tuloja.

”Jatkuva kasvatus on parhaimmillaan menetelmä, joka seuraa luonnon omia prosesseja pakottamatta ja vähäeleisesti. Se ei poista metsäluontomme ongelmia, mutta se vähentää ja lievittää niitä. Kirjan esimerkit osoittavat, että jatkuvaa kasvatusta voi tehdä monella tavalla”, kirjoittavat Pekka Juntti ja Anna Ruohonen.

Kirjan julkaisija Metsän jatkuvan kasvatuksen yhdistys Silva ry oli hankkeen alullepanija, hankki kirjan rahoituksen, tuki kirjailijoiden työtä eri vaiheissa ja vastasi kirjan kuvituksesta. Suuresta kiinnostuksesta aiheeseen kertoo, että valtaosa kirjan rahoituksesta saatiin Silvan joukkorahoituskampanjalla, johon osallistui yli 150 yksityishenkilöä ja yritystä.  

Kirjan julkaisua juhlitaan torstaina 19.4. kutsuvierastilaisuudessa. Tälle sivulle lisätään kuvamateriaalia tapahtumasta.

Parhaita paloja tapahtumasta löydät myös Silvan Facebook- ja Twitter-tililtä @jatkuvakasvatus ja Liken Instagram-tililtä @likekustannus

P.S. Haluatko olla mukana vauhdittamassa muutosta metsien käyttötavoissa? Liity Silvan jäseneksi tai tukijäseneksi täällä! Voit myös ostaa kirjan ja liittyä jäseneksi yhteishintaan 70 € (sis. postikulut).

Kysyttävää? Ota yhteyttä:
eeva.huttunen@jatkuvakasvatus.fi / annukka.valkeapaa@jatkuvakasvatus.fi

Uusimmat

20.4.2023

Uusi opas jatkuvaan kasvatukseen on julkaistu!

Lue juttu
26.1.2023

Metsän käsittelymenetelmillä on todella suuri vaikutus metsäluonnon monimuotoisuuteen. Haastattelimme tutkija Sini Savilaaksoa aiheesta.

Lue juttu
8.11.2022

Silva ry:n lausunto ennallistamisasetuksesta

Lue juttu
27.9.2022

Silva ry julkaisi tiistaina 27.9 uuden metsälaskurin.

Lue juttu